Εορτή Πεντηκοστής και Αγίου Πνεύματος στη Βοιωτία(φωτο)

Εορτή Πεντηκοστής και Αγίου Πνεύματος – Εορτή Αγίου Λουκά του Ιατρού

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά, όπου υπάρχει Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά τον ιατρό, με ιερά λείψανα του Αγίου, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα.

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής συμμετείχαν πολλοί πιστοί, οι οποίοι τιμούν και ευλαβούνται τον Άγιο Λουκά. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Λουκά τον ιατρό, καθώς και στους άλλους δύο συνονόματούς του Αγίους, τον Ευαγγελιστή Λουκά και τον Όσιο Λουκά, οι οποίοι εδραίωσαν την πίστη στη Βοιωτία, τονίζοντας την μεγάλη ευλογία να έχουμε τρεις συνονόματους Αγίους, προστάτες μας και πρεσβευτές προς τον Κύριο, τους οποίους θα πρέπει να ευλαβούμαστε και να τιμούμε.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής 12 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια τον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Μελισσοχωρίου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα ανέλυσε το κοντάκιο της εορτής της Πεντηκοστής: «Ὅτε καταβὰς τὰς γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν ἔθνη ὁ Ὕψιστος· ὅτε τοῦ πυρὸς τὰς γλώσσας διένειμεν, εἰς ἑνότητα πάντας ἐκάλεσε, καὶ συμφώνως δοξάζομεν τὸ πανάγιον Πνεῦμα» και ανέφερε ότι η ενότητα των προσώπων της Αγίας Τριάδας, αποτελεί το πρότυπο για τις σχέσεις των ανθρώπων.  Επίσης, αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου ο Χριστός αναφέρει ότι είναι το φως του κόσμου και εκείνος που Τον ακολουθεί δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι αλλά θα έχει το πνευματικό φως που ακτινοβολείται από τον Θεό, την πηγή της ζωής.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας του ομωνύμου χωρίου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου παν. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αγία Τριάδα. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και πλούσια τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ώστε να γίνουν δοχεία της χάριτος του Τριαδικού Θεού.

Το πρωΐ της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πλαταιών, με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχ. π. Βασίλειος Αθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της ημέρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι του Αγίου Πνεύματος που μας χάρισε ο Θεός στη ζωή μας. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς Χρόνια πολλά καλώντας τους να καλλιεργήσουν και να αυξήσουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

imtl.gr

Σχετικά